Podcast Beslissend

In het boek Bijeenkomsten ontrafeld staat een hoofdstuk met aandachtspunten voor besluiten nemen in groepsverband. Zoals: zorg dat de juiste informatie op tafel komt, vermijd vertekeningen en blinde vlekken, werk aan gedeeld begrip van de situatie en word het eens over hoe je het besluit neemt. Maar hoe doen ervaren veelbeslissers dat in de praktijk?

Als spin-off van het boek is er de podcast Beslissend. Marcel en Raymond interviewen buitengewone mensen die in bijzondere situaties  samen met anderen  tot besluiten moeten komen. 

Seizoen 1

#1 Avondklok en terroristische dreiging

Een gesprek met burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij kreeg landelijke bekendheid als voorzitter van het Veiligheidsberaad in coronatijd. Hoe kwamen de vijfentwintig burgemeesters van de veiligheidsregio’s tot gezamenlijke standpunten over ingrijpende zaken, zoals het wel of niet instellen van de avondklok? Verder vertelt Bruls hoe hij met officier van justitie en politiechef onder hoge druk een besluit moest nemen toen een aanslag dreigde bij de Nijmeegse Vierdaagse: door laten gaan of afgelasten? 

#2 Magneetjes, scenario's en de Nations League

Hoe neemt een Eredivisiecoach samen met zijn staf besluiten? We gaan in gesprek met voetbalcoach Kees van Wonderen van sc Heerenveen, ook oud-Feyenoordspeler en voormalig assistent bij Oranje. We leren hoe Kees en zijn team een plan maken voor elke wedstrijd en hoe ze omgaan met onverwachte wendingen tijdens een wedstrijd. Hoe ze aan de benodigde informatie komen en hoe de staf de spelers meeneemt in beslissingen over de tactiek. Kortom, een blik achter de schermen van een professioneel sportteam, met verrassende anekdotes: kostte een last-minute beslissing van de staf het Nederlands elftal de kop in de finale van de Nations League?

#3 Knopen doorhakken in de zone des doods

Er zaten maanden voorbereiding in. Ze trotseerden extreme kou, gebrek aan zuurstof en andere ontberingen. En toch besloten bergbeklimster Katja Staartjes en haar medeklimmer 30 meter onder de top van de hoge berg Manaslu (8.163 meter, Himalaya, Nepal) om terug te keren. Niet omdat het weer omsloeg of omdat ze te vermoeid waren. Waarom dan wel? Hoe namen ze dat besluit? En hoe werkt dat überhaupt, besluiten nemen in klimexpedities?

#4 Het geheim van de raadkamer

Schuldig of niet? Gevangenisstraf of taakstraf? Er hangt heel veel af van besluiten die rechters nemen. Rechter Remco Hoekstra sprak recht in grote zaken als het Passageproces en het Mallorcaproces. Hoe komt hij samen met andere rechters tot een vonnis? Hoe houden ze de berg informatie in hun dossiers hanteerbaar? En hoe voorkomen ze vooringenomenheid? In deze aflevering een kijkje in de doorgaans zorgvuldig afgeschermde raadkamer.

#5 Militaire precisie

Hoe neemt onze legertop beslissingen? Generaal Nicole de Wolf-Fabricius vertelt over beproefde militaire methodes die werken in alle rust op de kazerne én in het heetst van de strijd. Over de delicate balans tussen diversiteit en uniformiteit en over het verschil in besluitvorming tussen Westerse en Russische eenheden. En ook: belangrijke lessen uit de VN-missie in Mali.

BONUS: Onderhuidse spanningen in de boardroom

Hoe verlopen gesprekken in raden van commissarissen, in een cocktail van sterke karakters, grote belangen en besluiten met veel impact? In deze speciale bonusaflevering spreken we met onderzoeker Marilieke Engbers, schrijver van het boek Onder commissarissen: hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt. Mensen kunnen meer denken dan ze in dezelfde tijd kunnen zeggen, aldus Engbers, dus blijven er per definitie dingen ongezegd. Wat houden mensen voor zichzelf? Wanneer brengt dat toezichthouders in de problemen? En hoe ga je om met het ongezegde?

Tips of suggesties kun je sturen naar info@bijeenkomstenontrafeld.nl.

Beslissend is gratis te beluisteren via: